Vítám vás na svém blogu . A zvu vás, pojďme sdílet své radosti, ať je svět kolem nás přátelský.
Carpe diem! (Užij dne! - latinské rčení)





Všechny autorské příspěvky podléhají autorskému zákonu.

neděle 15. listopadu 2009

Recept na perníčky od Zdeny

650 g hladké mouky
250g práškového cukru
100g tekutého medu
50g tuku(Hera)
4vejce(může být o 1 bílek méně)
10g jedlé sody
2 polévkové lžíce mletého koření - anýz,badyán, skořice, nové koření, hřebíček, nebo perníkové koření ,ale bez kypřidla-ne kypřicí prášek do perníku!

Postup: Mouku a cukr přesát . Rozehřát tuk a přidat med na prohřátí. Přidat k mouce a cukru , přidat koření , sodu a vejce. Dobře propracovat těsto . Ale opravdu dobře, jinak by byly perníčky zvarhanělé . Zabalit do potravinářské folie a nechat v lednici alespoň 48 hodin zrát.
Nechávám i déle . Před pečením těsto vyndat z folie, nechat zahřát na pokojovou teplotu .Vyválíme placku asi 3 až 5 mm silnou a vykrajujeme perníčky.Troubu (elektrickou) rozehřejeme na 180 stupňů.Vykrájené perníčky pokládáme na pečící papír, nebo dobře vymaštěný a trošku hladkou mouku posypaný plech .Vložíme do trouby a dbáme na to, aby na plechu byly perníkové tvary zhruba stejných rozměrů, aby se perníčky pekly rovnoměrně. Necháme péct zuhruba 2 minuty na 180 stupních a pak stáhneme na 150stupňů . Pečeme maximálně 7 minut. Když se peče déle, jsou pak perníčky tvrdé . Ihned po vyjmutí z trouby potíráme perníčky dobře rozkvedlaným vejcem .Vyrovnáme je na rovnou plochu a necháme vychladnout.

Zdobíme až po zhruba dvou dnech , když se perníčky tzv.vydýchají .Na 1 bílek dvakrát prosátý moučkový cukr o váze 150 až200g. Ručně třeme do zhoustnutí . Poleva se musí táhnout. Zkouška: uděláme několik kapiček a když se neroztékají , je hotovo . Můžeme zdobit. Bílkovou polevu lze také barvit potravinářskými barvami , já barvím barvami gelovými . Nepatrně na párátku přidám do polevy a dobře promíchám.
Upozornění , které se může hodit: nejlépe se mi pracuje s papírovými kornoutky, které si stočím z papíru pergamenového .Vystřihnu rovnoramenný trojúhelník a složím kornoutek . Do kornoutku přidávám tak 2 lžičky polevy. Po vypotřebování vyhodím a beru nový . Polevu , kterou máte v misce , přikrejte vlhkou utěrkou, aby nevysychala a dobře se s ní pracovalo .


Přeji Vám úspěch .

Žádné komentáře:

Okomentovat